HTML

Book One

Irodalom mindenkinek: könyvajánlók, hírek, interjúk, hogy eldönthesd mit érdemes elolvasni, és mit nem.

Facebook

Friss topikok

Egy curling közvetítés izgalmával - Elfújta a nő

2013.06.19. 17:59 :: Il Ritorno Dello Jedi

loe3.jpg

Kevés rosszabb érzés van annál, mint, amikor egyik kedvenc szerzőnk lassan, de biztosan elfelejt írni. A nevével még el lehet adni az új regényeket, mi magunk is elolvassuk, mintegy a régi barátságra tekintettel, de csak a egyszer volt zseni foszladozó árnyékát láthatjuk vissza a lapokon. Szintén elég rossz, de az előzőnél sokkal jobb változat, amikor egy nagyon megkedvelt írónk - jelen esetben a norvég Erlend Loe - első regényét vesszük kezünkben, és ugyan felismerjük benne kézjegyeit, de az egész még valahogy harmatgyenge a később megjelent regényeihez képest. Loe igazán a Doppler című regényével futott be idehaza és a világban, hisz címszereplő főhősét olyan eszement kalandok közt és fontos morális kérdések közt rángatja egy hihetetlenül vicces sztoriban, amivel ritkán találkozhatunk a higgadt skandináv irodalomban.

A rénszarvasos, óriás Tobleronés, totemoszlopos apa-fia történetet azonban jóval megelőzte az 1992-ban megjelent Elfújta a nő, amit Loe neve probléma nélkül eladott még a rikító rózsaszín borítóval együtt is, de bármennyire várjuk, hogy a jól ismert suta, naív hőst majd magába szívja valami őrült vesszőfutás, ehelyett "csak" egy nőt kap maga mellé, és annak bántóan sárga komódját a nappalijába. A történet kiszabott tematikája az lenne, hogy a huszonéves főhősünk hogyan bonyolódik élete első komoly kapcsolatába a nagyszájú Marianne-nal, hogyan lesz az "én"-ből "mi", hogyan kell beáldozni a megszokásainkat, és hogyan kell alkalmazkodni a másikéhoz. Erlend Loe szinte gyermeki gondolatmenettel rendelkező férfi főhőseihez tökéletesen passzolna ennek a folyamatnak a kellemes, szemlélődő és néha dacoló bemutatása, de a nyugodt északi pulzusú próza ezúttal menthetetlenül teljes unalomba fullad. A szereplők és viselkedésük gyakran idegesítőek, a férfink képtelen döntéseket hozni, a nőnk pedig olyan szabályokat akar bebetonozni, olyan apróságokon akad fönn, ami miatt lehetetlen azonosulni velük. Ezt csak tetézik a mellékszereplő barátok és szomszédok, akik annyira unalmas emberek, hogy egy, sokszor emlegetett curling meccs közvetítés hangnemében beszélnek életük minden jelentéktelen apróságáról.

loe2.jpg

Boldogok a lelki szegények, akár ez is lehetne a könyv mottója, de hamar kiderül, hogy ez még nem elég a boldogsághoz, hiszen a butaság is legalább ennyi nyomort szül az emberi kapcsolatokban, még hogy ha mindenki olyan faék logikával rendelkezne, mint a könyv hősei. Ha Erlend Loe legújabb regényeként jelent volna meg az Elfújta a nő, akkor már foghatnánk a fejünket, hogy az egyedi elbeszélő stílusával eddig is pengeélen táncoló szerzőt is elérte az írókat fenyegető leépülés, de mentségére szólhat, hogy nem így történt, hisz későbbi könyveivel még nem tudott hibázni. De most kiderült, hogy ami naiv, az attól még közel sem biztos, hogy szuper.

Szólj hozzá!

Címkék: könyv regény recenzió scolar erlend loe

A bejegyzés trackback címe:

https://bookone.blog.hu/api/trackback/id/tr955367642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása