HTML

Book One

Irodalom mindenkinek: könyvajánlók, hírek, interjúk, hogy eldönthesd mit érdemes elolvasni, és mit nem.

Facebook

Friss topikok

Egy politikai bálvány oldalai - Hajrá, magyarok!

2013.09.04. 15:25 :: Il Ritorno Dello Jedi

orbán.jpg

A politikai életrajz az egyik legnehezebb műfaj - ezt már Robert Harris Szellemírója óta tudjuk -, és ez különösen igaz akkor, ha egy épp hatalmon lévő államférfi karrierjét bemutató könyv kerül a kezünkbe. Hiszen ez az a műfaj, amihez szinte csak szélsőségek közt juthatunk hozzá, mivel aki belefog egy ilyen monumentális feldolgozó munkába az vagy nagyon gyűlöli az adott politikust, és minden mondatával ostort csattogtatva vezet minket előre, vagy pedig egy olyan rajongó ragad tollat, aki alig lát ki a bálványa árnyékából. Egészen 2013-ig kellett várni, hogy Magyarország utóbbi két évtizedének kétségtelenül legmeghatározóbb politikusa, Orbán Viktor is megkapta a maga életrajzi kötetét. A Hajrá, magyarok! persze ugyanúgy beleesett a műfaj összes csapdájába, ahogy illik, mégis valami olyan született, amire politikai nézetektől függetlenül is érdemes odafigyelni.

Orbán Viktorról az elmúlt évtizedben idiótábbnál-idiótább könyvek jelentek csak meg. Egy részükben a baloldal élte ki az egyoldalú fröcsögés élményét, másokban a Fidesz adott kis, demagóg idézetgyűjteményt választóinak, és akkor szót se ejtsünk az utóbbi években több formában is napvilágot látó, Dan Brownt is meghazudtoló világszintű összeesküvéseket „leleplező” füzetekről. Nem is csoda, hogy mindenki fölkapta a fejét, amikor Lengyelországban debütált Igor Janke Orbán-könyve a fiatal demokraták már közel sem fiatal vezetőjéről, és szerencsére nem is kellett sokáig várni, amíg idehaza is lecsaptak rá – persze a siker tartalomtól függetlenül borítékolva volt, mint minden hasonló kiadványnál.

orbán2.jpg

A Hajrá, magyarok! módszeresen vezet végig minket Orbán pályáján, amivel végre egy egész képet kaphatunk arról az emberről, aki csak villanásokban van jelen a magyar emberek elméjében. Ahogy ott áll Nagy Imre újratemetésén és beszédet mond, ahogy Magyarország legfiatalabb miniszterelnöke lesz, ahogy nyugdíjasok csókolgatják a kezét, ahogy bontja a kordont, ahogy 2010-ben lesöpör minden bábut a tábláról, vagy éppen az ahogy Brüsszelben szabadkozik egy-egy döntése miatt. Janke könyve viszont minden részletet összerak, és főleg fiatalkorával és a Fidesz megalapításának időszakát olyan eddig nem hallott történetekkel színesíti. Viszont, ami a legizgalmasabb a Janke könyvben az maga az átalakulás. Annyira filmbe-regénybe illő, hogy talán csak a Breaking Bad-es Walter White ment át ekkora transzformáción, mint Magyarország jelenlegi miniszterelnöke. A fiatal antikommunista lázadóból a rendszerváltás után lassanként megkomolyodó államférfi válik, aki egyszerre vesz részt az ország felzárkóztatásában és integrációjában, miközben egyes döntéseivel pont távolabb lavíroz az európai konvencióktól. S ennek az útnak a végén ott áll a jelen Orbán Viktora, aki 2/3-al a parlamentben mindent elért, és minden fanyalgás ellenére is ő lett a modern magyar politika legnagyobb, vezető alakja. De itt nincs finálé, nincs egy jól megjátszott eredmény, ami után mindenki lepacsizhat és mehet a büfébe, majd Felcsútra, rúgni a bőrt. Egyik irányból ez egy igazi magyar sikertörténet főszerepben egy őszinte családapával – de a másik irányból egy hataloméhes birodalomépítő politikus pályáját bemutató művet láthatnak az olvasók, saját nézeteiktől függően persze.

Viszont a cikk elején fölvetett problematika ezúttal is áll, hiszen ha valaki nem gyűlöl vagy rajong, akkor nem ír politikai életrajzot, így Igor Janke-t is kénytelenek vagyunk az utóbbi táborhoz írni, még ha újságírói intelligenciájának köszönhetően ez nem is annyira szemet szúró, mint más szerzők esetében. Az, hogy Janke lengyel, még a magyar újraszerkesztett kiadás ellenére is csorbít egy csöppet a könyv élvezetén, hiszen néha hihetetlenül szájbarágósan mesél egy-egy, magyarok által unalomig ismert témáról, de ezen hamar túl is lendülhetünk, hiszen ez a félig külföldi, félig hazai nézőpont adja a kötet igazi ízét. Egy külső, mégis figyelmes és baráti hangnem szólal meg és mesél el egy nagyon magyar történetet, amit ilyen formában még magyar ember eddig nem tudott elmesélni.

A könyvért köszönet a Rézbong Kiadónak!

Szólj hozzá!

Címkék: könyv életrajz recenzió bestseller igor janke

A bejegyzés trackback címe:

https://bookone.blog.hu/api/trackback/id/tr995494792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása