HTML

Book One

Irodalom mindenkinek: könyvajánlók, hírek, interjúk, hogy eldönthesd mit érdemes elolvasni, és mit nem.

Facebook

Friss topikok

Otthonunk, a sötét New York – Sírok között

2014.12.13. 13:50 :: Il Ritorno Dello Jedi

covers_315447.jpgNemrégiben jött a hír, hogy nem csak új regénnyel jelentkezik az amerikai krimi nagymestere, Lawrence Block, hanem annyi félresikerült próbálkozás után, a könyvvel együtt debütál annak filmváltozata is. Bizakodásra adott okot, hogy végre egy komoly filmes stáb ugrott neki Block munkájának, és az ex-alkoholista ex-zsaru szerepét is pályája csúcsát járó, és a szerephez illően keménykötésű Liam Neeson-re osztották. Amikor megtudtam, hogy két év várakozás után az Agave kiadó folytatja a sorozatot az eredetileg 1992-ben megjelent Sírok között c. kötettel, éppen még nyakig voltam Esterházy Harmonia Caelestisében, és úgy tűnt, hogy áthidalhatatlan a két műfaj közti szakadék, de végül – kicsit kelletlenül –, de leporoltam kedven krimi sorozatomat. Ezt teszi az emberrel az úgy nevezett „magas irodalom”, hajlamos lesz kételkedni abban, hogy ha egy író profi, akkor ott szinte mindegy, hogy milyen műfajban mozog otthonosan, egy bűnügyi regény is ugyanúgy beszippanthatja az embert – legyen eltartott kisujjú bölcsész vagy rutinos ponyva olvasó éppenséggel. És Block nem csak, hogy mesteri, de a legprofibbak közül való, így mindegy is, hogy mennyi idő telt el, Varga Bálint fordításával újra abba a New Yorkba vezet bennünket, amibe anno úgy beleszerettünk a betörőjét, a bérgyilkosát vagy épp a magánnyomozóját követve.

A történet épp, hogy csak egy lépést tesz előre a súlyos alkoholizmusból kilábaló Matt Scudder életében. Munka nélkül, AA gyűlésekre járva tengeti napjait, amikor megkeresi egy nagykutyának számító drogdíler, a felesége meggyilkolásának ügyével. Egyértelmű, hogy ilyen "hivatással" a háta mögött nem fordulhat a rendőrséghez, így marad a jó hírű ex-rendőr, aki saját játékszabályai szerint hajlandó eltekinteni a törvény korlátai fölött, hogy megtalálja azokat, a bestiákat, akik a váltságdíj kifizetése ellenére is brutálisan végeztek a fiatal nővel. Ami az előző regényben egy videokazetta volt, az most csupán egyetlen telefonhívás, az egyetlen nyom, amin Scudder elindulhat, mielőtt a gyilkosok újra lecsaphatnának. New York, mint mindig éjsötét, de mégis otthonosan mozgunk utcáin, mintha csak a detektívmunka között Block városnézésre invitálna az otthonát jelentő városba. A nyomozással kevert nagyvárosi életérzés mellé most társul egy disszonáns mellékzönge, ami a kiadás bő húsz éves lemaradásának köszönhető, hiszen a sztoriban helyet kapott egy időközben – elsősorban a filmes világnak köszönhetően – elkoptatott klisé: két tinédzser hacker, akik üdítőket szürcsölve és édességeket zabálva jutnak be a telefonközpont rendszerébe, hogy egy titkosított híváslistát megszerezzenek onnan. Nem róható fel senkinek, de a lejárt szlenggel és szakszavakkal teletűzdelt hosszú jelenet ennyi idő múltával teljesen komolyanvehetetlen, jobb esetben csak bájos, de inkább kizökkentő  az amúgy tökéletes, feszült nyomozás hangulatából.

liam-neeson-a-walk-among-the-tombstones_1.jpg

Nem is hiába hagyták ki a forgatókönyvírók ezt a tetemes részt a filmváltozatból, szerencsére csupa olyan részletet emeltek át a helyére az eddig megjelent regényekből, és Matt Scudder múltjából, ami sokkal kerekebbé tette az egyébként átlagos epizódnak tekinthető Sírok között-et. Mondhatjuk, hogy végre egy méltó adaptáció kerülhetett a mozikba, hiszen Liam Neeson és a rendezés is tökéletesen megállja a helyét, ugyanakkor érthetetlen, hogy miért pont ezt a kötetet emelték ki a sorozatból, pedig szerintem sokkal ütősebb lehetett volna a Nyolcmillió halál, a Ha a szent kocsma is bezár vagy akár az ezt megelőző a Tánc a mészárszéken filmváltozata.

Ahogy illik, várjuk a folytatást, mert Block stílusa, lassú leírásai és karakterei annyira profin működnek, hogy még egy közepesnek számolható epizód után is láncban tudnám olvasni az összes eddig megírtat – és akkor nem is beszéltünk még, a nemrégiben angolul megjelent új betörős és bérgyilkosos sorozat folytatásairól. Viszont ezzel kapcsolatban az az elkeserítő hírünk, hogy valószínűleg ez volt az utolsó Lawrence Block könyv, amit a magyar olvasók a kezükbe vehettek, hiszen a kiadás lassuló tendenciája oda vezetett, hogy nem csak éveket kell várni egy-egy új kötetre, hanem teljesen leállították az életmű kiadását. Erre természetesen gazdasági okai vannak a kiadónak, hiszen így a huszadik könyv megjelenése környékén sem tudta elérni, hogy nyereséges legyen, így amit eddig szerelemből csináltak, azt most valószínűleg kénytelenek végleg elengedni. Már csak a filmváltozat sikerében bízhatunk, hisz, ha jönne egy újabb rész Liam Neeson-el, akkor talán egyre több filmrajongó is rátalálna arra a New York-ra, amit csak Lawrence Block könyveiben létezik, és ahol a szörnyű bűntények ellenére is olyan otthonosan mozgunk már olvasás közben. Reméljük egyszer visszatérhetünk még.

A könyvért köszönet az Agave könyvkiadónak!

Szólj hozzá!

Címkék: krimi regény agave block

A bejegyzés trackback címe:

https://bookone.blog.hu/api/trackback/id/tr226944711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása