HTML

Book One

Irodalom mindenkinek: könyvajánlók, hírek, interjúk, hogy eldönthesd mit érdemes elolvasni, és mit nem.

Facebook

Friss topikok

Steph, avagy a Stephenie Meyer jelenség

2009.09.27. 12:35 :: Il Ritorno Dello Jedi

Stephenie Meyer-re, mint jelenségre figyeltem fel, amikor már legalább fél éve masszívan tartotta magát az Amazon eladási listáin, a jól ismert piros almás borítójú könyvével. „Tvájlájt” – ezt suttogták mindenhol, nomeg, hogy új Harry Potter meg egyebek. Már a film is a mozikba került, mire eljutott hozzám a könyv, elolvastam, egyáltalán nem volt rossz. Éreztem, hogy nem én vagyok a célközönség, mindenesetre kellemes olvasmánynak bizonyult, és megtudtam, hogy mitől esnek extázisba a vámpírszerelemre vágyó tinédzserek. Jöttek ki a folytatások angolul, majd magyarul, ezzel párhuzamban megindultak a Meyer hullámát meglovagló egyéb szerzők, saját szerelmes vámpír történeteikkel. Mostanság már majdhogynem százszámra lehet találni a könyvesbolt polcain ezekből, ezzel éreztetve, hogy nagy piaca van ennek a stílusnak. Innentől kezdve nyugodtan hívhatjuk jelenségnek a dolgot.

Stephenie Meyer, még csak harmincöt éves, mégis életrajza jelent meg, nem rövidebb címmel, mint a Steph – Stephanie Meyer csodálatos ifjúsága és a Twilight saga. A szerző, név szerint Paul Michael Bush, valószínűleg ennek a rövid idő alatt feltörő siker részese akart lenni, hogy másokat megelőzve írja meg Steph személyes történetét. Mindenképpen érdekes lehet, egy fiatal író(nő) sikere, amely ennyire átformálta az ifjúsági irodalmat, így kíváncsian vettem kezembe a Steph című kötetet (amely erősen megszellőztetett sorokkal is csak 160 oldalasra sikerült, ehhez képest az ára már-már felháborító 2780 Ft-ot kóstál). Nem volt nagy falat, egy ültő helyben elolvasható, és az ember nem is tudja utána, hogy mit is mondjon. A könyv mintha csak Meyer-ről szóló wikipédiás szócikkből és pár interjú szövegéből lenne összeollózva, a köztes részeket, pedig egy elvakult Meyer rajongó elmélkedésével töltötték volna fel. Hogy ez utóbbit érzékeltethessem, kiragadok pár részt a könyvből, csak úgy ízelítőnek:

„Egy ekkora sikertörténethez nem elég a tehetség és a szerencse. Erkölcsi tartásra, jó időzítésre, érzékeny közönségre, s még sok mindenre szükség van hozzá. A Twilight-sorozat ezért valószínűleg egyszeri és megismételhetetlen jelenség a világirodalomban. (…) És azokhoz (szól), akik iskolás, középiskolás, netán egyetemista létükre nem vetették bele magukat megfontolatlanul az alkohollal, drogokkal és más csábításokkal teli nagybetűs életbe.”

(Remélem az Atlantic Press Kiadó nem haragszik meg ezért a kis részletért, de úgy érzem, muszáj kicsippentenem egy kis darabot az előszóból, hogy érezhető legyen miről is beszélek) Ebben a magasztos stílusban tárja elénk a szerző Stephenie Meyer életét, a mormon nevelkedéstől, a szintén mormon házasságáig, majd a saga szerzőjének állítása szerint egy álomból születő Alkonyat felfutásának történetét. Hogyan bírta egy ilyen visszafogott nő a hirtelen jött világhírnevet, hogyan bánik a rajongóival és az eddigi rövid pályafutása alatt kirobbant „botrányokról” is többet megtudhatunk. Ha valaki feltétlenül a polcán akar tudni egy Meyer életrajzot, hogy ha éjjel fölébred és nincs lehetősége rákeresni valamilyen nélkülözhetetlen tényre az interneten kedvenc írónőjével kapcsolatban, akkor az feltétlenül vegye meg ezt a könyvet, ígérem, örömét fogja benne lelni. A többiek meg döntsék el, hogy mire van szügségük.
 

Szólj hozzá!

Címkék: könyv recenzió bestseller stephenie meyer

A bejegyzés trackback címe:

https://bookone.blog.hu/api/trackback/id/tr411410388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása