HTML

Book One

Irodalom mindenkinek: könyvajánlók, hírek, interjúk, hogy eldönthesd mit érdemes elolvasni, és mit nem.

Facebook

Friss topikok

Magyarország szubjektív atlasza

2011.10.10. 15:20 :: Il Ritorno Dello Jedi

Nem szépirodalom, nem szórakoztató irodalom, nem egy művészeti album és nem egy útikönyv – mégis mindez egyszerre! Találunk benne receptet az igazi magyar fröccsökhöz, újrajátszhatjuk benne a 2006-os októberi eseményeket, gyűjthetünk házszámokat, alternatív magyar zászlók közt szemezgethetünk és elmélyülhetünk a rézfaszú bagoly teljes ornitológiai vizsgálatában. Akkor mi is igazándiból ez a könyv? Hát Magyarország szubjektív atlasza!

És valóban nagy feladatra vállalkozott a Kitchen Budapest ötven fiatal alkotója, hiszen ennek a felettébb különös könyvnek nem kisebb a célja, mint Magyarország esszenciáját átadni a magyar és külföldi olvasóknak. Egy izgalmas mozaik darabjai állnak össze lapról-lapra, minden művész a maga ecsetével próbálja nekünk lefesteni azokat a dolgokat, amik fontosak számára, az életüket, amin megakad a szeme, és amiben mindenki fölismeri a saját világát. Valahogy úgy hat az egész, mint egy jó pofa sör (amivel ugye magyar ember nem koccint, még ha le is járt a 150 év) – csak itt nem csupán a Soproni reklámból megismert mákos guba és sárga villamos közhelye érződik, hanem tele van az atlaszunk kesernyés összekacsintásokkal, iróniával, ami igazán élővé teszi az egész kísérletet.

A kötet a külföldi olvasókat is megcélozva kétnyelvű, minden szöveg mellett ott olvasható az angol fordítás is, ami remek ötletnek tűnik a sablonos útikönyvek mellé, hiszen az alkotó művészek „dizájn-nyelvezete” nemzetközi szintű a könyvben. Ugyanakkor gyakran a fordításokat böngészve fölmerült bennem, hogy vajon ezt kívülálló külföldi, hogy érti meg? Mit mondhat nekik a balatoni nyaralók jellegzetes szoci kerítés mintája? Az, hogy külföldi kézre kerültek olyan ikonikus ételeink, mint a Negró a Sport szelet és a Győri édes? Ennek ellenére Magyarország szubjektív atlasza az egyik legjobb dolog, amit külföldi ismerősünknek adhatunk, hogy eligazodjon kishazánkban.

Mégis a könyv elsősorban nekünk szól, hisz olvasása közben rácsodálkozunk olyan dolgokra, ami mellett elmegyünk nap, mint nap, ami az életünk része, közös bennünk. Nagyon erősen magunkénak érzünk mindent, amit az alkotók elénk toltak.  Somolygunk, bólogatunk, vagy épp rázzuk a fejünket, de az ember hamar rájön, hogy nagyon eltalálták a célt, amit kitűztek maguk elé. Ötven nézőpont, ötven alkotás, ötven szubjektív térkép egy olyan különös világhoz, amit csak Magyarországnak hívunk.

A könyvbe bárki beleolvashat a Szubjektív Atlasz honlapján!

A könyvért köszönet a HVG Könyveknek
 

Szólj hozzá!

Címkék: könyv hvg recenzió

A bejegyzés trackback címe:

https://bookone.blog.hu/api/trackback/id/tr253291900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása