HTML

Book One

Irodalom mindenkinek: könyvajánlók, hírek, interjúk, hogy eldönthesd mit érdemes elolvasni, és mit nem.

Facebook

Friss topikok

Frei Tamás: A Megmentő

2010.10.14. 16:03 :: Il Ritorno Dello Jedi

Amikor egy híres ember könyvet ír, az mindig elég problémás. Mert ha egy könyv kiadásra kerül, akkor feltételezhetjük, hogy megüt egy bizonyos szintet, olvasták már a kiadó szerkesztői, munkatársai és úgy vélik elég jó ahhoz, hogy a történet kötet formájában a nagyközönség elé kerülhessen. Azonban, ha az író egy ismert ember, akkor ez a szabály szinte teljesen érvényét veszti, hiszen ha a borítón szerepel szép, nagy betűkkel egy sztár neve, esetleg még a fotója is ott virít rajta, akkor tuti kasszasiker lesz a könyv, kit érdekel, hogy a szerző mit hányt össze a belső oldalakra, az a lényeg, hogy elfogy a boltok polcairól. Először ettől féltem Frei Tamás első regényénél is (hiszen nemrégiben volt kollegája, Bárdos András is megpróbálkozott a műfajjal, ám az Ítélet című apokaliptikus krimivel valóban csak büntetni lehet az olvasókat), de meg kell nyugtatnom mindenkit, mert A megmentő az utóbbi idők legütősebb thrillere, ami Magyarországon megjelent.

Frei megtanulta a leckét, és mindent összeszedett, ami egy jó akcióregényhez kell (több interjúban is elmondta, hogy technikai segítséggel látta el Robert Littell, A Cég világhírű szerzője). Főszereplője egy szerethető, magyar származású légiós, aki a francia titkosszolgálatnál végzi el a piszkos munkát, ám amikor megbízást kap egy orosz fegyverkereskedő megölésére, kiderül, hogy valami sokkal nagyobba nyúlt bele, mint amire számított. Egy egész Európát átszövő összeesküvés, orosz oligarchákkal, francia kémekkel és iráni vallási fanatistákkal, melynek minden szála valahogy Magyarországra vezet. Hazánk A megmentőben különös szerepet kap: ékként feszül kelet és nyugat közt, az olaj és a hatalom világában áll utolsó bástyaként, a regényben kiválóan lefestett korrupt és hataloméhes Oroszországgal szemben. Frei mintha csak a jól ismert tévéműsorában, a Frei Dossziéban bemutatott világot keltette volna életre, ugyanolyan érdekfeszítően és valóságosan mutatja be Libéria porban fuldokló utcáit, a francia Riviérán horgonyzó palota méretű jachtjait és rendszerváltás kettősségében vergődő hazánkat, és gyakran felejtjük el, hogy milyen vékony határ feszül a fikció és a valóság között.

A történet szövése végig gyors és feszes, az olvasó szinte belesodródik az akciófilmeket megszégyenítő történetbe, ami nem ereszti el, egészen a drámai befejezésig. Lehetne hasonlítgatni Robert Ludlum vagy John le Carré műveihez, jól érezhető a mesterek hatása, a hiteles, precíz történetírás, de a műfaj meghonosítása nagyon természetesen hat Frei kezei közt, mintha csak világ életében a regényírásra készült volna. Mindennek utánajárt, egy levegőt szívott hőseivel, olyan embereket keresett fel, akikhez kevés magyarnak engednek bebocsátást, így születhetett meg ez az intelligens, hiteles és izgalmas történet. A könyv sikere garantált, így már készül a történet folytatása A bankár címen, a tervek szerint egy év múlva fog a boltokba kerülni.

A megmentő minden tekintetben fölveszi a versenyt az angol nyelven megjelent thrillerekkel, legnagyobb erénye mégis az, amit már megszokhattunk Frei Tamás műsoraiban, hogy bármerre is jár a világban, bármilyen emberekkel is találkozik, az mind valahogy rólunk, magyarokról szól. Hol állunk a világban, honnan jöttünk és hová tartunk. És sokszor leginkább arról, hogy hová kéne tartanunk a jövőben.
 

Szólj hozzá!

Címkék: könyv regény recenzió frei tamás ulpius

A bejegyzés trackback címe:

https://bookone.blog.hu/api/trackback/id/tr102371848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása