HTML

Book One

Irodalom mindenkinek: könyvajánlók, hírek, interjúk, hogy eldönthesd mit érdemes elolvasni, és mit nem.

Facebook

Friss topikok

A majdnem csőd országa – Frei Tamás: A bankár

2011.12.10. 11:28 :: Il Ritorno Dello Jedi

Frei Tamás első regénye, A megmentő minden eladási és olvasottsági rekordot megdöntött, és nem utolsósorban könyvével megteremtette az igazán ütős, magyar konspirációs thriller fogalmát. Egy évre rá itt van a folytatás, A bankár, ami nem csak egy 600 oldalon át lüktető akcióregény, hanem a 2011-es év leghitelesebb gazdasági és politikai tablóját teríti ki elénk.

Mint az első könyvnél, itt is erős kétségekkel fogtam hozzá az olvasáshoz, annak ellenére, hogy Frei A megmentővel bebizonyította, hogy nem csak az ismertségét kihasználva kezdett regényírásba, hanem komolyan otthon érzi magát a műfajban. A kételyek ezúttal magának a folytatásnak szóltak, amelyek annyi jó történetet tettek tönkre a kényszeredett „duplázzunk meg mindent az előző részhez képest” hozzáállással, szerencsére A bankár nem esett bele a klasszikus típushibákba.
 

Akár csak A megmentőben, itt is egy ütős nyitójelenettel csaliz be minket a szerző, a magyar ex-légiós Andrét és kedvesét, Adrient próbálja megölni egy orosz bérgyilkos Genovában, és innen nincs megállás. Míg az előző regényben fokozatosan kúszott föl az adrenalinunk, itt végig az egyik akcióból a másikba rángat minket André, aki sebzett vadként üldözi támadóit, miközben egy világ szintű pénzügyi összeesküvés rajzolódik ki. A Jamaicába menekült magyar bankár, Farkas Vilmos, alias William Wolf villájában rendőrök razziáznak, hogy példát statuálva visszaszerezzék a kimenekített az ellopott milliárdokat. A tékozló bankár így bosszút esküszik, és a Wall Street legnagyobb cápáival szövetkezve egy soha nem látott spekulációs támadást indít Magyarország ellen. Egyszerre izgulhatunk Andréért, aki a floridai mocsárvilág fojtogató poklát megjárva ered a fehér galléros bűnözők nyomába, és Magyarországért, amit képzelt miniszterelnöke próbál a háborgó gazdasági világban biztonságba kormányozni.

Frei nagyon hiteles képet fest a pénzügyi spekulációk világáról, ami aktuálisabb, mint valaha, még, ha egyenlőre nincs is olyan összehangolt támadás, mint a regényben, viszont abban egyetérthetünk, hogy a helyzet itthon és a világban is kritikus. Az emberek nagy része teljesen analfabéta a kötvények, árfolyamok és hozamok témájában, A bankár azonban közérthető és izgalmas leírást ad a modern pénzügyi világ játszmáiról. Sajnos a Frei Dosszié tényfeltáró riportjaitól búcsút kellett vennünk, viszont Frei a regényeiben ugyanazt adja, amit tőle már szinte elvárunk: feszült, izgalmas témák a világ minden sarkából, és olyan összefüggések, amelyek komolyan alakítják Magyarország és a magyarok helyzetét. Egy-egy témába sokkal jobban elmélyülhetünk egy 600 oldalas könyvvel, amit hosszú heteken keresztül viszünk magunkkal mindenhová, mint egy órás tévéműsorban, ahol jobbára csak a kulcs történések és személyek felvillantására van elegendő idő. Frei A bankárral miden kétséget eloszlatott, most már ő is olyan nagybetűs regényíró lett, mint ismert sikerszerző Robert Littel vagy Robert Ludlum! Hazánk fia azonban egyvalamiben bizonyosan fölülmúlja mestereit, mégpedig, hogy amit alkot, az mind rólunk szól, Magyarországról! A mieinkért izgulhatunk, és olyan dolgokról tudhatunk meg többet, ami a magyar emberek mindennapjait érinti, de mindezt nem beszűkülve, nem a határok közt bolyongva, hanem kitekintve a nagyvilágba, ahol Magyarország sorsa valójában eldől!

A készülő a folytatás, a rejtélyes című 2015 – A káosz éve és a magyar elit bukása, amiben Magyarország elrettentő fiktív jövőjébe tekinthetünk bele, amit sejthetőleg jobb lenne elkerülni, már kétségeim sincsenek, hogy a trilógia egy újabb fantasztikus darabbal fog bővülni!

A könyvet köszönjük az Ulpius-ház kiadónak!

Szólj hozzá!

Címkék: könyv frei tamás ulpius bestseller

A bejegyzés trackback címe:

https://bookone.blog.hu/api/trackback/id/tr63839503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása