HTML

Book One

Irodalom mindenkinek: könyvajánlók, hírek, interjúk, hogy eldönthesd mit érdemes elolvasni, és mit nem.

Facebook

Friss topikok

A Paradicsom nem csak konzervben kapható

2014.09.30. 13:12 :: Il Ritorno Dello Jedi

veszettp.jpgTavaly – cseppet sem könnyelműen – már februárban kiosztottam az "Év könyve" díjat Cserna-Szabó András első regényének, ami megpróbálta összegyűjteni, és katalógusba rendezni a férfi lelket sújtó összes lehetséges csalódást. A Szíved helyén épül már a Halálcsillagban a szerző egyetlen szereplő, a kiégett western író, Emlék Bundás nyakába borította mindazt a női ármányt, amit csak ivócimboráink valaha elpanaszolhattak nekünk egy sötét, Király utcai kocsma pultját támasztva. Hogyha szerelmi bánat kategóriában játszanánk piálós „én még sose” játékot Bundással, akkor hamar az Éden padlójára innánk magunkat, az biztos – viszont a most debütáló Cserna-Szabó kötetben itt van mindennek a fonákja: a Veszett paradicsom! Mintha csak az írót jól oldalba bökte volna asszonypajtás, hogy „Bandi, azért nem kell itt a nagy férfilétbe belehalni, tudtok azért ti is!”, és az író erre a bölcs, belátó hallgatást követve elkezdte írni új novelláskötetének hűtlen férfiaktól megtépázott, csábító és csalfa istennőinek történetét.

Persze oldalba bökésről szó sincs („az a baj, hogy az emberek úgy olvasnak, mintha az biztos valami vallomás lenne, mint egy irodalmi Story magazin”), hiszen a novellák egy része már megjelent itt-ott, van, amelyikkel a Népszabadság hasábjain (Gerda), másikkal 2013-as Körképben, vagy épp a Mozgóvilágban (Mia) találkozhattunk, de szerencsére a novellák nagy része újdonságként hatott. Egy regény nyerhet pontozással, de a novella csakis kiütéssel – ott nincs idő mérlegelni, pár perc alatt ki kell csinálnia az olvasót. Ilyenkor láthatjuk meg igazán, hogy miért szokták a szerző neve mellé titulusként odailleszteni, hogy „novellista” – profin forgatja kését és a legjobbkor szúrja belénk tövig, hogy alig eszmélünk a következő írását olvasva. Ez más íróknál lehet, hogy inkább egy precíz kis orvosi szike lenne, de Cserna kezében egy óriási konyhai bárd van, ezzel egyszerre aprítja a karaktereket és mutat rá létkérdésekre, miközben azért egy kis szaft is lecsöppen róla rendszerint.

A könyv megjelenése mindig iránymutató az értelmezésben, főleg, hogyha egy ilyen kétértelmű címet és egy olyan ütős borítót kap egy kötet, mint amilyet Baranyai András tervezett a Veszett paradicsomnak, megidézve ezzel Andy Warhol világhírű Campbell szitanyomat sorozatát. Kevés alkotás lenne, ami ennyire megfogja azt, amire Cserna-Szabónál számíthatunk, hiszen van itt minden a popból és artból is, kéz a kézben jár a Star Wars és Schopenhauer, Móricz Zsigmond és egy IKEA kanapé, na meg Krúdy és a Palmolive tusfürdőt áruló cigányasszony.

Untitled-1.jpg

"Még a bélyegek is nyögték, amikor nyalta őket."

Cserna-Szabó nagy fegyverténye az, hogy nem is próbál a klasszikus írói lét tweedzakójába bújni, nem nagyzol azzal, hogy a Nyugat után már nincs is élet, hisz bátran keveri a hagyományos bölcsész műveltséget korunk popkulturális ikonjaival. Ennek jegyében sokszor a csattanó is ilyen nagy névre van kihegyezve – „egy két híresség kell minden rímbe” –, de kevés olyan író van, akinek szívesebben a kezébe adnám ezeket a nagy ikonjainkat, hisz a Veszett paradicsom szerzőjének minden műveltsége és stílusa megvan ahhoz, hogy ezek a tréfák a fenyegető otrombaságot kikerülve lesznek különösen szórakoztatóak.

Egy regényben – bármennyire is sokszínűre sikeredett a Halálcsillag – azért egy szerzőnek mindig tartania kell magát ahhoz, hogy a nagy egésznek legyen egy kohéziója, ami miatt számos izgalmas lehetőségről és csattanóról le kell mondania. Épp ezért érződhet az, hogy Cserna-Szabó András mintegy fellélegezve a nagy megpróbáltatást jelentő regény megírása után újra lubickolhat a novellaköltészet nyújtotta lehetőségekben, bátran játszik el apró gondolatokkal, ültet rá egy sztorit egyetlen ütős jelenetre, citál be szereplőket a tér és az idő legtávolabbi sarkaiból, keveri kedvenc írói, történelmi alakjai, szakácsai és metálzenészei világát. A Veszett paradicsomban a férfiak és a nők örök szenvedélyes küzdelme került a címkére, de mégis, ahogy megszoktuk, mindezek mögött csak az élet jól bevált, megszokott ízeit találjuk – édeset, csípőset, savanykást és fűszereset, mindezt úgy sűrítve, ahogy azt csak Cserna-Szabó Andrástól várhatjuk.

A könyvért köszönet a Magvető kiadónak!

Szólj hozzá!

Címkék: novella cserna szabó

A bejegyzés trackback címe:

https://bookone.blog.hu/api/trackback/id/tr396741869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása